Facebook als een van de communicatiemiddelen tijdens de uitvoering

534-facebook brands

Sinds afgelopen jaar hebben we bij de civiele werken in Apeldoorn Facebook ‘ontdekt’. Het ziet er naar uit dat het een blijvertje is!

Het is allemaal begonnen met de werkzaamheden om hoogspanningskabels onder de grond te brengen om de leefbaarheid in de wijk een nieuwe impuls te geven. De werkzaamheden vonden in 2014 en een groot deel van 2015 plaats. Hierbij hebben bewoners meer dan 6 maanden hun woning niet op een normale manier kunnen bereiken. De gemeente heeft samen met TenneT en de aannemers die het werk uitvoeren de bewoners zo goed mogelijk op de hoogte gehouden. Naast dat we de standaard  informatiebijeenkomsten voor de buurt hebben georganiseerd zijn we als experiment ook continu via de Facebookpagina hoogspanning zuid de bewoners op de hoogte gaan houden. Dit liep zo goed dat we naast de al bekende communicatiemiddelen bij steeds meer projecten Facebook zijn gaan inzetten  om de omgeving continu te informeren.

hoogspannig

Maar waarom liep dit nu zo goed? Dit is toch wel de manier van communiceren door dat snel en effectief op te pakken. Direct en eerlijk te reageren op vragen van bewoners. Verkeerde informatie direct op een goed manier corrigeren door het in de juiste context te plaatsen.

Ook bij daarop vervolgende projecten zie je dat het zijn uitwerking heeft. Men is oprecht belangstellend in wat de aannemer allemaal doet. Ook de aannemer heeft een medium waarin hij kan laten zien wat voor goede werkzaamheden hij uitvoert. Zelfs wanneer het een keer in de fout gaat kan hij laten zien hoe snel en goed hij het weet op te lossen. Mooi is ook dat je ziet dat zelfs werknemers van de aannemer de pagina gebruiken om thuisfront te informeren wat ze aan het doen zijn. Ja, natuurlijk zijn er ook incidenten, mensen die altijd negatief zijn. Dit duurt opvallend genoeg vaak maar even omdat ik gezien heb dat er een zelfcorrigerend effect optreedt doordat volgers daar weer op gaan reageren. Het dooft dus vanzelf weer uit.

Hoeveel tijd kost dit communiceren eigenlijk niet? Op zich heb je natuurlijk in het begin altijd wat onwennigheden. Zoeken naar de juiste stijl van schrijven en communiceren. Gaandeweg gaat dat steeds makkelijker en kost het steeds minder tijd. Ik merkt ook dat mensen het leuk gaan vinden (bijna trots). Een voordeel van Facebook is ook dat je van het werk chronologisch alle foto’s tot je beschikking hebt. Enerzijds gewoon leuk om een werk waar je hard aan gewerkt hebt terug te kunnen kijken en anderzijds is het ook voor eventuele discussie’s na afloop van het werk een goed naslagwerk.

In de afgelopen periode is het ook opgepikt door aannemers die het in hun EMVI verwerken. Dat was nog best even lastig omdat je dan moet schakelen of je wel wilt hebben dat een aannemer ‘namens’ de gemeente vragen van bewoners/bedrijven gaat beantwoorden. Je gaat je toch afvragen of je wel genoeg invloed hebt over wat er gezegd wordt. Het wordt door de omgevingsmanagers goed opgepakt. Zorgvuldig wordt er samen met ons gekeken naar de juiste formulering.

Ik geloof dat Facebook een blijvertje gaat worden. Een extra informatiemedium rondom projecten in uitvoering.

Hieronder nog even een lijstje van pagina’s van projecten:

facebook1

facebook 2

hoogspanning

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten