De (her)introductie van kansen in plaats van EMVI! Zou dat iets kunnen worden?

976f378b9668ce490036358b47d159a9

Ik merk dat de sleur er rondom EMVI’s een beetje begint in te komen… De originaliteit is inmiddels ver te zoeken. Omgevingsmanagement, asfaltkwaliteit en planning zijn wel z’n beetje de hoofdingrediënten bij mij op de werkvloer.

Inmiddels weten aannemers die regelmatig voor ons werken ook hoe ze de inschrijving het beste op papier kunnen zetten. Het wordt een kwestie de juiste hangmap van de betreffende gemeente uit de kast halen en kijken hoe wij omgaan met EMVI beoordelingen. Ik verdenk ze er zelfs van dat ze bijhouden wie er in de beoordelingscommissie zitten. Ben je als aannemer een nieuwkomer en weet je de ‘huisregels’ niet dan wordt een goede inschrijving lastig. Het valt me inmiddels ook op dat er een hele economische bedrijvigheid aan het ontstaan is rondom bedrijfjes die voor aannemers de EMVI’s aan het schrijven zijn. Al deze ontwikkelingen zijn toch niet echt de bedoeling van EMVI denk ik. Het wordt tijd om er eens met andere ogen naar te kijken.

Laten we eens beginnen om gewoon zelf op te schrijven wat we verwachten van een aannemer op het gebied van omgevingsmanagement, asfaltkwaliteit en de planning. Neem het gewoon op in het contract! Een aannemer hoeft dan niet langer een EMVI te maken. Dat gaat een flink bedrag aan EMVI inschrijvingskosten schelen waardoor in theorie een lagere inschrijfprijs mogelijk moet zijn. We praten hier wel over maatschappelijk geld!

Maar als je geen EMVI’s meer toepast hoe kan de aannemer zich dan nog onderscheiden? Ik denk dat de (her)introductie van ‘kansen’ een goede oplossing kan zijn. Maar dan moet een aannemer wel met kansen komen die passen binnen het kader van het project. Om hier wat meer richting aan te geven zal er vanuit de opdrachtgever een contactmoment moeten zijn met de aannemer(s). Men kan dan aftasten in hoeverre een kans ook een kans van slagen maakt. Het is een vorm van inlichtingen die een beetje lijkt op hoe dat bij BVP plaatsvindt.

Heeft een gemeente dan ruimte om een kans te financieren? Ik denk het wel. Het is belangrijk dat je bij de start van de aanbesteding opener bent over het beschikbare budget. Een aannemer kan dan ook een realistischer inschatting maken of de kans in combinatie met zijn inschrijfprijs binnen het beschikbare budget past.

Waar we echter bij de (her)introductie van kansen wel rekening mee moeten houden is wat er gebeurd als een kans in de praktijk toch niet zo goed blijkt uit te pakken. Ook wel het ontwerprisico genoemd. Mocht iemand met aanbestedingsrechtelijke kennis daar eens met mij over willen meedenken dan kan men contact met me opnemen.

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten