Het gebruik van bouwteams begint eindelijk vorm te krijgen!

minecraft

Een mooi artikel in de Cobouw van 14 oktober over de toepassing van bouwteamcontracten bij de gemeente Nijmegen. Ze introduceren er zelfs een nieuwe term voor: “Best Value Totaal” (BVT), een mooie knipoog naar BVP. Een variant van een bouwteam met prestatie-inkoop elementen. Er zijn verschillende geluiden in onze wereld over het mixen van BVP invloeden met traditionelere contractvormen. Ik denk dat we hiermee moeten blijven experimenteren. Iedereen is op zoek rust en vertrouwen om een werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

Het is dan logisch dat hierdoor ruimte ontstaat voor de introductie van bouwteams. Misschien komt het ook wel door de regievoerende houding die in veel gemeenten in opkomst is. Mede ingegeven doordat er steeds minder kennis aanwezig is binnen de lokale overheden. Ook de rol van de aannemer verandert onder invloed van EMVI langzaam maar zeker naar een rol waarbij ze veel meer samen met gemeenten zoeken naar de win-win bij de uitvoering van werken. Het is echter wel noodzakelijk dat er bij de lokale overheden inhoudelijke kennis aanwezig blijft. Het wordt anders heel lastig om een goede gesprekspartner te zijn bij een samenwerkingscontract.

In het verlengde van Nijmegen zijn wij ook steeds meer bezig om de samenwerking met aannemers te onderzoeken. Zo zijn we nu bezig met het opstellen van een raamcontract asfalt voor 2016. Voor de duur van maximaal 4 jaar willen we een aannemer aan ons binden met een raamovereenkomst die voor ons op basis van een openpostenbestek (OMOP, overeenkomst met open posten) aan het werk gaat. Het mooie van deze aanbesteding is dat we hier ook een bouwteam van maken. We verzamelen zelf de interne eisen en randvoorwaarden en zetten die om in een VO. Het is vervolgens aan de aannemer om hier een DO en een werkplan van te maken. Afprijzen gaat snel en efficiënt met de OMOP op tafel. We zijn dus op zoek naar een aannemer die ons bij de technische voorbereiding en uitvoering op de juiste manier weet te ontzorgen. Dit vraagt dus om een aannemer die openen en transparant met ons kan samenwerken. Hoe pakken we dat vervolgens aan? Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld:

  • Alle geselecteerde aannemers worden tegelijk uitgenodigd. Wij vertellen hen onze visie op de gewenste samenwerking en leggen de procedure goed uit. Over en weer ruimte voor het beantwoorden van vragen.
  • Aannemers stellen een plan van aanpak op waarbij de diverse EMVI-kriteria in verwerkt moeten worden.
  • In een presentatie-interview ronde mogen ze hun plannen komen toelichten.
  • Het door ons opgestelde OMOP-contract met fictieve hoeveelheden wordt door de aannemers afgeprijsd. Uiteindelijk bepaald een prijs – kwaliteit verhouding van 40/60 de uiteindelijke winnaar.

Ik zou het net als Nijmegen een BVT kunnen noemen maar voor mij is het gewoon een GBV bouwteam. Een bouwteam met een flinke dosis Gezond Boeren Verstand!

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten