Op Terschelling kan alles anders!

terschelling

Deze week zit ik een weekje op Terschelling. Uitwaaien en genieten van niets doen! Al fietsend vallen me dan toch weer een aantal dingen op. Een bord van Roelofs Wegenbouw ligt verlaten, plat ergens in de berm bij Oosterend. Die behoorde toe aan werkzaamheden van Roelofs uit het afgelopen jaar. Verder wordt er flink asfalt gedraaid op de Badweg in Oosterend. Bijzondere aannemer…. Abbink uit Boekelo. Grote asfalt vrachtwagens uit o.a. Oldenzaal rijden af en aan op het ritme van de veerdienst. Geen idee hoe ze het asfalt zo lang warm weten te houden.  Arbotechnisch lijkt het er op dat het wel wat makkelijker kan op Terschelling. De afzettingen zijn simpel opgelost door een bord op de weg te plaatsen (geen schildjes te bekennen!).

Fietsend door de duinen valt het me op dat de fietspaden eigenlijk best smal zijn als je plotseling een tegenligger aan ziet komen. Een ontwijkende manoeuvre en tegelijkertijd kantschade ontwijken is best lastig. Her en der worden die nu gerepareerd door stukken fietspad weg te zagen en met tegels dicht te leggen. Ik verbaas mij over de provisorische manier waarop dit wordt uitgevoerd. Dit kan nooit een duurzame oplossing zijn! Terschelling barst van de toeristen dus aan inkomsten zal het ze zeker niet ontbreken. Het is belangrijk dat de toeristische infra goed onderhouden moet worden. Samen met de beeldschone natuur is dit toch echt het visitekaartje van het eiland. Dat doen ze op de Veluwe en in Drente toch slimmer door steeds maar verder te bouwen aan een netwerk van betonnen fietspaden.

Het moet toch simpel op te lossen zijn door voor elke fiets die gehuurd wordt een euro extra te vragen? Dat moet jaarlijks tonnen op kunnen leveren. Hiermee bouw je een fonds op waarmee continu aan de kwaliteit van de fietspaden kan worden gewerkt. Kun je eigenlijk white topping aanbrengen op fietspaden? Ik spreek George volgende week, ik zal het hem eens vragen. Misschien kun je ook wel beton maken met i.p.v. grind en zand, schelpen en duinzand als toevoeging. Dat is er genoeg en is op deze manier erg duurzaam en ziet er ook nog eilands uit!

Dat het op Terschelling allemaal iets anders gaat is misschien ook wel de charme van het eiland. In maart kom ik al weer terug en zal ik eens kijken hoe de Badweg er bij is komen te liggen.

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten