De Infra en Zorg problemen lijken op elkaar!

images

TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, heeft uitstel van betaling aangevraagd voor het onderdeel ‘Hulp bij het Huishouden’.

Maar volgens Jongstra is er meer aan de hand. Gemeenten krijgen minder geld uit Den Haag en willen zelf ook zo min mogelijk betalen. ”Eerst vragen ze of een uurtje zorg goedkoper kan. Daarna of het in minder uurtjes kan. Dat is de meest schadelijke vorm van bezuinigen en dat houden wij niet meer vol.”

Volgens Jongstra is er maar één manier om zorg te leveren voor het geld dat er beschikbaar is: flexkrachten, zzp’ers en jongeren inzetten. ”Ze werken er maximaal twee jaar en staan dan weer buiten, want zo werkt de draaideur.” Het gevolg is dat de cliënten elke twee jaar een nieuw gezicht zien en dat medewerkers geen bestaanszekerheid hebben. ”Dat is de standaard in de thuiszorg, want dat is het goedkoopst. Maar de vraag is of dat goed is voor cliënten en medewerkers.”(bron: nu.nl)

Thuiszorgorganisatie vervangen door civiele aannemers en cliënten vervangen door gemeenten. Ik zie wel een zekere overeenkomst. Ik denk toch dat de marktwerking en sturen op laagste prijs soms ook verkeerd kan uitpakken. Maar belangrijker nog, hoe komen we met elkaar uit die spiraal?

Wat mag de hulp in de huishouding kosten? Wat mag een “wegverharding” kosten? Ik weet het antwoord niet. Ik vraag toch gewoon meerdere bedrijven en de laagste mag het uitvoeren?… ja, zo gaat dat. Persoonlijk zoek ik kwaliteit en wanneer je dat kunt aantonen ben ik persoonlijk in mijn thuis situatie best bereid iets meer te betalen. Hebben ze eigenlijk EMVI’s in de thuiszorg?

Bij grote MBO scholen zie ik nu ook een opmerkelijke beweging optreden. Minister Bussemaker wil mbo-instellingen met meer dan 5000 studenten verplichten zich op te splitsen. Ze werkt daarvoor aan een wetsvoorstel. Bussemaker wil kleinere mbo-scholen waar meer aandacht is voor de individuele leerling. Dat moet leiden tot betere prestaties. (bron:nos.nl)

Je zou dat ook ook kunnen vertalen naar de civiele wereld. Alle BAM-en en KWS-en in de wereld opsplitsen waardoor de kwaliteit van de werken beter worden. M.a.w. die lokale kleinere aannemer om de hoek die kwaliteit levert is zo gek nog niet. Maar dan moet hij wel wat aan zijn uurtarief doen…:)

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten