Wat civiele projecten en blockbusterfilms gemeen hebben.

Het script van een blockbusterfilm is vaak met zijn plotwendingen op basis van een vast format redelijk voorspelbaar. Heel stereotype: de held wordt verliefd, meisje wordt ontvoerd, held wordt boos en verslaat de vijand. Projecten hebben een opvallende gelijkenis met een blockbusterfilm. In iedere knaller van een film/project zit een held die in de film een ‘reis’ maakt. The Hero’s Journey!

Ieder nieuw project begint met een aanleiding, het waarom van een project. Hier begint eigenlijk de reis van de held in het verhaal. De ‘held’ is in de dit geval de projectleider van het project. Vaak begint een projectleider eerst in de ‘weerstand’ : “Ik heb het te druk, kan het er niet bij hebben, hoe moet ik het aanpakken? etc..” Bij James Bond zie je dat hij eigenlijk niet naar het hoofdkwartier wil komen. Liever blijft hij op het strand liggen.

Maar eenmaal op kantoor is de ontmoeting met Q vaak wel het leukst. Hij is de mentor, de adviseur. Hij voorziet hem met de nodige adviezen en gadgets om zijn werk uit te kunnen voeren. Ik kwam er achter dat ik in mijn organisatie ook een Q heb rondlopen. Eigelijk als je goed kijkt zijn het er zelfs veel meer! Voor ieder type project is er wel iemand waar je advies kunt halen en kunt klankborden. Die je voorziet van de laatste gadgets op het gebied van planning, budgetramingen en aanbestedingstactieken.

Na Q gaat het avontuur echt beginnen. Dan start zijn grootste uitdaging en moeten de bad guys echt verslagen gaan worden.De vijanden van een projectleider doemen als snel op in de vorm van budget tekorten, ingewikkelde milieuvergunningen, bestemmingsplanprocedures inclusief ingediende zienswijzen, niet te halen subsidie-eisen en weerbarstige belangenverenigingen. Regelmatig is hij een inzinking nabij. Zo rond de bouwvak gaat vaak het ‘licht’ wel even uit… Tijd om zijn wonden te laten herstellen.

Gelukkig, na de bouwvak wordt met hernieuwde energie de reis hervat en wordt succes na succes behaald door ondanks tegenslagen de uitvoering goed te laten verlopen. Zelfs rechtszaken en enorme hoeveelheden aan VTW-tjes (verzoeken tot wijziging) van een aannemer kan het succes van het project niet meer tegen houden. Uiteindelijk keert de held in de film terug naar de echte wereld en ontvangt hij het applaus dat hij verdiend. Of: James Bond, dobberend in de oceaan in een reddingsbootje met aan zijn zijde een bloed mooie…    ondergaande zon.

We naderen nu weer het einde van het jaar. Bij mij op mijn werk gaan we de vooraf gestelde doelen weer halen. Als ik terugkijk naar wat er allemaal is gepresteerd en wat we ondanks alle tegenslagen hebben weten te bereiken is dat best knap! Een knap staaltje teamwork van alle helden bij de gemeente.

Een ding weet ik wel. Volgend jaar gaan we weer een nieuwe blockbuster opnemen!

“I’ll be back!”

6551174fec7f1cf62cea6aee4d1dec25.320x240x1

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten