Daan Roosegaarde in College Tour: “Wat zijn we aan het zeiken!”

In het Programma College Tour van afgelopen vrijdag 19 februari 2016 was Daan Roosegaarde te gast. Het was een bijzonder gênante uitzending waarbij hij flink door de mangel werd gehaald. Dit leidde er zelfs toe dat hij boos de opnames onderbrak: “Wat zijn we aan het zeiken.” Het was op de man gespeeld en niet fair. Interessanter is de achterliggende vraag: “Wat is vernieuwing of innovatie eigenlijk?” De beantwoording van die vraag heeft helaas veel te weinig aandacht gekregen.

Als je tussen de regels door naar het verhaal luistert zit het antwoord op die vraag er wel in. Het gaat er om wat je onder vernieuwend verstaat. Hoe vernieuw je precies? Innovatie is het verhaal willen vertellen, jagen op een idee en sleuren om samen met een team iets maken. Het is niet iets statisch in de vorm van dit mag wel en dit mag niet. Je moet in beweging blijven. Geloven in het samen maken van een verhaal. Hiervoor ga je op zoek naar experts en combineer zaken die er al zijn. Je moet kijken naar wat iedereen ziet maar waar niemand op let. Werk met vakmensen en besprenkel die met je dromen. Dat is innovatie.

Twan Huys zei: “Geloof je in een origineel idee? Zoals Marie Curie als uitvindster van het Röntgenapparaat”. Dat was pas vernieuwend en uniek -volgens Twan- dan… Maar is dat dan ook zo? Ik heb even Marie Curie opgezocht en wat blijkt?

In december 1895 verschoof haar aandacht richting Wilhelm Röntgen die de röntgenstraling ontdekt, en kort daarna, de Fransman Henri Becquerel ontdekte dat mineralen die uranium bevatten ook een onbekende straling afgaven. Om te onderzoeken of andere materialen dezelfde eigenschap bezaten testte Marie allerlei mogelijke stoffen die ze kon verkrijgen. Ze vond dat thorium, na uranium het zwaarste element, eveneens stralingsactief was.

Vertel mij nu maar wat het verschil is met de werkwijze van Daan Roosegaarde… Innoveren is combineren. Het leverde Marie Curie uiteindelijk wel twee Nobelprijzen op!

Ik heb als ambtenaar veel bewondering voor wat Daan Roosegaarde weet te bereiken.”Mensen die zeggen dat mag niet en kan niet, die moet je met heel veel liefde, met HEEL VEEL liefde… Negeren! Je moet je eigen ding doen.” Dat is precies wat het zo lastig maakt om iets in de openbareruimte te veranderen en waarom het zo fijn is dat er iemand is die er tegenin aan het zwemmen is. Hij weet als geen ander buiten de kaders te denken die we onszelf steeds maar weer opleggen.

Zou Daan Roosegaarde dan de Ambtenaar 2.0 zijn die we eigenlijk allemaal willen zijn?

Wil je de uitzending van College Tour met Daan Roosegaarde terug zien dan kan dat via deze link.

www.lbbrhzn.nl

 

 

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten