Een samenwerkingsvorm om serieus rekening mee te houden

Het is maandagochtend 7:30 uur, ik kijk door het raam met een kop koffie in mijn hand. Ik zie mijn collega’s van de gemeenten Voorst en Deventer uit een auto uitstappen. Niet veel later komen ook collega’s uit Zutphen en Lochem aanrijden. Ik ben vanochtend lekker op de fiets, met de wind mee in slechts een halfuurtje vanuit Apeldoorn.

Sinds en jaar werken we allemaal vanuit een locatie. Ik denk dat we, met inhuur samen met z’n zestig collega’s zijn die afwisselend op hun eigen gemeente, thuis of hier op locatie aan het werken zijn. Vandaag komt iedereen bij elkaar om de werkzaamheden op elkaar af te stemmen. Er staat een overleg gepland waarbij gekeken wordt wie welke werkzaamheden gaat oppakken. Verder staat er op de agenda dat we gaan bepalen welke aannemers we voor welke werken willen gaan uitnodigen.

Het is ook goed dat we elkaar even zien want er zijn wat problemen met een werk in Lochem. Collega’s vanuit Deventer gaan even meekijken hoe ze deze gezamenlijk zo efficiënt mogelijk kunnen oplossen. Ze hebben er vanuit Deventer vaker mee te maken gehad. Het valt me op hoe sommige mensen in het team het afgelopen jaar in positieve zin zijn verandert. Er hangt een hele andere energie dan enkele jaren gelden. Inmiddels kent iedereen elkaars kwaliteiten en gunt elkaar het succes. Het is een goede zet geweest om alle mensen op het gebied van de civiele techniek binnen de regio bij elkaar te zetten.

Toekomstmuziek?

Natuurlijk is wat ik hierboven beschreven heb nog toekomstmuziek, maar toch is het voor mij een serieus scenario om rekening mee te houden. Als ik kijk naar hoe we nu civieltechnische werkzaamheden binnen gemeenten uitvoeren dan valt me op dat we het op hoofdlijnen al jaren hetzelfde doen. Wel zijn we de afgelopen jaren wat efficiënter gaan werken en we besteden de werken op een iets andere manier aan. Toch zijn dit alleen procesverbeteringen, ik zou graag wat verder willen gaan.

Als je kijkt naar de gemeente Haarlem, daar hebben ze het roer helemaal omgegooid. Het beheer en onderhoud wordt daar door diverse marktpartijen overgenomen. Ook bij de gemeente Molenwaard gooien ze het over een andere boeg door al in 2014 het hele gemeentehuis af te schaffen! Twee voor mij gedurfde concepten die getuigen van lef. Voor mij zijn het voorbeelden die aantonen dat lokale overheden in staat zijn om radicale veranderingen door te voeren.

Wat zijn de eerste stappen?

Moet het dan allemaal radicaal anders? Van mij niet maar ik zou het wel heel leuk vinden als er wat meer ontwikkeling is. Al is het maar in de vorm van experimenten. Ik ga denk ik binnenkort maar weer eens contact opnemen met mijn buurgemeenten. We spreken elkaar eigenlijk alleen maar bij bijeenkomsten waarbij het gesprek vaak niet verder gaat dan “hoe is het met jullie reorganisatie”. Hoe borgen zij de kennis die nodig is om de rol van opdrachtgever in te vullen?

Welke voordelen heeft samenwerken?

In gesprekken die ik heb met aannemers wordt duidelijk aangegeven dat men behoefte heeft aan een professioneel aanspreekpunt. Het is daarnaast voor aannemers erg prettig dat er eenduidige afspraken zijn over bijvoorbeeld standaardisatie van asfaltmengsels en een eenduidig aannemers selectiebeleid. Maar toch wel het grootste voordeel zie ik in het kunnen samenwerken met meer collega’s met als doel om onze leefomgeving weer een stukje mooier te maken.

(c) www.lbbrhzn.nl

Logo jpg lbbrhzn

 

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten