Goede ideeën vallen zomaar uit de lucht!

Opdrachtgevers hebben de neiging contracten dicht te timmeren en schrijven het liefst de gewenste gang van zaken minutieus voor. Dat geeft rust, het is veilig maar laat weinig ruimte over voor creativiteit. Creative mensen komen steeds met nieuwe ideeën en dat is verwarrend. Je wilt juist vertrouwen op de dingen die je kent. Als je moeite hebt met creativiteit ben je eigenlijk bang voor het resultaat. Misschien ben je eigenlijk gewoon bang om een verkeerde beslissing te nemen.

Dat is jammer.

Neem de tijd om over dingen na te denken

Soms is het beter om niet te snel voor de eerste de beste oplossing te kiezen. Het snel nemen van een beslissing geeft rust en neemt het verwarrende gevoel weg. Maar is het wel de beste oplossing? Wanneer je wat langer de tijd neemt om over dingen na te denken geeft het je onderbewuste de kans om met een creatievere, nog betere oplossing te komen.

Creativiteit vraagt om tijd en ruimte

Stel nu je wilt zelf aan de slag met creatieve oplossingen dan zijn er twee simpele regels om rekening mee te houden. Hou rekening met tijd en hou rekening met ruimte. Tijd heb je nodig om los te kunnen komen van de waan van de dag. Het kost iedereen zeker 20 tot 30 minuten om de drukte in je hoofd los te kunnen laten. Pas dan kun je in een ontspannen gemoedstoestand komen waarbij je met ideeën in je hoofd kunt gaan spelen. Ruimte heb je nodig omdat je in dat proces niet gestoord moet worden. Kies eens een keer voor de verkeerde rij in de file, ga een eind lopen of sta een half uur langer onder de douche. Vertrouw er op dat op een zeker moment de “beloning” uit de lucht komt vallen in de vorm van een goed idee.

Dus zie je vandaag of morgen een collega dromerig voor zich uit kijken, vraag hem dan even zijn creative gedachten met je te delen. Misschien kom je samen tot nieuwe inzichten.

(c) www.lbbrhzn.nl

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten