Tip: probeer eens omgekeerde acquisitie

Met aannemers heb ik altijd leuke gesprekken. Ik weet ook wel dat het acquisitie gesprekken zijn, maar het levert ook vaak nuttige informatie op. Toch blijf ik regelmatig achter met een gevoel dat er meer uit te halen zou zijn geweest. Om hier wat aan te doen pas ik tegenwoordig omgekeerde acquisitie toe. In plaats dat hij wat van mij wil, wil ik wat van hem! Ik stel de vraag: “Wil je wat voor me doen?”. Het resultaat hiervan verraste mij.

Gemeenten hebben onderling amper contact

Ik vraag hem dan of hij eens een bijeenkomst wil organiseren met andere opdrachtgevers van hem. Dat zijn vaak gemeenten die vaak gewoon ook uit mijn regio komen. Waarom? Omdat ik er achter ben gekomen dat ik geen idee heb wat er bij andere gemeenten speelt als het gaat om aanbesteden en het uitvoeren van werkzaamheden. Gemeenten hebben onderling amper contact en zijn eigenlijk volledig gefocust op het uitvoeren van de werkzaamheden in hun eigen gemeente.

Ik ben ook gewoon nieuwsgierig naar wat de aannemer opvalt als hij gelijksoortige werkzaamheden voor andere gemeenten uitvoert. Het lijkt mij dan belangrijk dat hij de regie heeft over het onderwerp waar hij het met de andere gemeenten over zou willen hebben. Bijvoorbeeld: Een aannemer legt bij iedere gemeente asfaltwegen aan, maar het valt hem op dat hij voor eenzelfde type weg steeds andere asfaltconstructie moet aanbrengen. Het zou toch veel logischer zijn als daar een bepaalde eenduidigheid in zou zitten. Daar zit interessante expertise van de aannemer. Of neem het per gemeente anders georganiseerde selectiebeleid of waarom zijn EMVI’s bij iedereen anders worden beoordeelt. Ik heb soms het idee dat iedere organisatie zijn werkzaamheden op een unieke manier voorbereidt en laat uitvoeren. Dat zijn voor mij leuke onderwerpen, omdat ik steeds denk dat ik het binnen mijn gemeente natuurlijk het beste weet! (maar is dat wel zo? …)

Win-win situatie

Wat maakt dat het beleid van die drie a vier gemeente, waar hij regelmatig voor werkt toch anders is? Hoe zou het beleid of de uitvragen nog beter geformuleerd kunnen worden zodat hij nog betere aanbiedingen kan doen en daardoor nog meer kwaliteit kan leveren? Volgens mij is het een win-win situatie. De aannemer ziet en hoort welke problemen er bij zijn opdrachtgevers spelen en ik kan gebruik maken van zijn expertise en die van mijn collega’s uit de regio. Voor mij een verrassend simpele manier om kennis met elkaar te delen. Voor de gemeenten is het handig omdat we het over inhoudelijke dingen hebben. We leren elkaars organisatie beter kennen en weten elkaar nadien beter te vinden als we een vraag hebben. Het is soms best verhelderend om je te realiseren dat je zelf niet alle wijsheid in pacht hebt.

Natuurlijk voer ik ook rechtstreeks gesprekken met andere gemeenten zonder tussenkomst van een aannemer. Dan zijn het toch net andere gesprekken. Ze gaan dan meer over toekomstige samenwerkingen of (re)organisaties. Veel minder over de inhoud.

Mochten er aannemers zijn die na het lezen van deze blog inspiratie voor een bijeenkomst krijgen, neem contact op met je opdrachtgevers binnen je eigen netwerk. Wie weet wat we van elkaar kunnen leren.

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten