Aanbesteden op laagste prijs en verantwoordelijkheidsgevoel gaan niet samen.

Zondagmorgen, ik laat de honden uit als mijn oog valt op een lijn op het asfalt. Deze lijn markeert de plek tot waar een aannemer maandagochtend het asfalt zal weg halen. Toch zet deze lijn me wel aan het denken… Stel nu, dat na de werkzaamheden die  halve ‘fietser’ op het asfalt blijft staan? Dat zou toch knullig zijn… Welk proces zorgt er voor dat de aannemer de lijn niet een half metertje lager of iets hoger aanbrengt?

De reden hiervoor laat zich vast wel raden. Deze lijn zal denk ik wel zo op de bestektekening staan en het fietssymbool staat daar niet op.  Ja, dat is het manco van een RAW bestek dat op laagste prijs wordt aanbesteed. Een aannemer hoeft helemaal niet meer zelf na te denken want alles wat hij moet doen staat precies beschreven in het bestek. Het is alsof je een Ikea kast in elkaar zet met bijgevoegde handleiding. Gewoon doen wat er staan, vooral niet nadenken!

Eigen initiatief wordt niet beloont

Ik probeer me voor te stellen wat er zou gebeuren als hij zelf besluit, in afwijking van het bestek, de lijn een meter naar boven te schuiven. Het gevolg zal zijn dat hij extra asfalt moeten opbreken en weer moeten aanbrengen. Vervolgens loopt hij nog de kans dat hij in een hele discussie met de gemeente terecht komt over waar dan wel het fietssymbool gebleven is. Vermoedelijk krijgt hij de kosten van het extra opbreken en aanbrengen ook niet eens vergoed en kan hij op eigen kosten een nieuw fietssymbool aanbrengen. Dat is geen prettig vooruitzicht.

Omzet maximalisatie

Maar wat zou er gebeuren als hij de lijn een meter lager aanbrengt? Dan zou je denken dat je als aannemer geld kunt besparen doordat je minder asfalt hoeft op te breken (en het fietssymbool kan blijven zitten!). Dat is in ‘aannemersland’ een foute gedachte! Ik weet toevallig dat dit werk is aangenomen op basis van laagste prijs. In de regel betekent dit vaak dat het werk onder de kostprijs is aangenomen. Op zo’n moment geldt er voor iedere aannemer maar een ding, en dat is omzet vergroten! De maximale omzet haal je door de lijn gewoon overeenkomstig het bestek aan te brengen. Je doet als aannemer niets fout, je doet precies wat er gevraagd wordt. Mocht de gemeente halverwege de werkzaamheden toch anders besluiten dan laat je het asfalt gewoon nog een keer zagen en haal je wat extra asfalt weg. Dan wordt alles betaald en dat is wel een prettig vooruitzicht.

Maak de juiste keuzes in het aanbestedingsproces

Door dit soort acties krijgen aannemers onterecht een ‘slechte’ naam. Ze denken niet mee, gaan alleen voor het geld, hebben geen verantwoordelijkheidsgevoel… Maar, ehmmm wie was het ook al weer die een RAW bestek heeft opgesteld en op laagste prijs in de markt heeft gezet? Ik ben er van overtuigd dat aannemers WEL verantwoordelijkheidsgevoel hebben maar dan is het wel noodzakelijk dat er met kennis van zaken de juiste keuzes worden gemaakt in het aanbesteding proces.

Instagram

Ik zal de komende tijd de werkzaamheden bij gaan houden op Instagram (lbbrhzn_blog). Voor wie nieuwsgierig is hoe het verhaal van  de ‘halve’ fietser gaat aflopen. Of kijk regelmatig even op mijn site www.lbbrhzn.nl.

 

Logo jpg lbbrhzn

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten