Stop met aanbesteden! Ja, en dan?

Ik droom er wel eens over om niet meer te hoeven aanbesteden. Het kost zoveel tijd en energie! Het is voor een gemeente ook best lastig om een aanbesteding simpel houden. Alle aanbestedingen zijn maatwerk en dat niet alleen, tegenwoordig moet het ook nog duurzaam, innovatief, CO2 bewust en met oog voor het MKB-bedrijf en de sociaal zwakkeren in onze samenleving. Maar hoe regel je dat in aanbestedingsland? Ik denk wel eens:  “Kunnen we er niet gewoon mee stoppen?”. Ik weet het, het is een utopie maar soms best leuk om er eens over te fantaseren. 

Keuzestress

Bij een aanbesteding komt zoveel kijken. Hoe selecteer je een aannemer? Wel of niet een stress-624220_1280gewogen loting of toch gewoon kiezen? Wordt het een openbare aanbesteding, meervoudig onderhands (of Europees?). Met of zonder EMVI / op laagste prijs / BVP / UAV-gc / RAW / Bouwteam / met of zonder een selectieleidraad …. Allemaal keuzes die al in een heel vroeg stadium van een project moeten worden gemaakt. Deze overdaad aan opties en keuzemogelijkheden leidt tot keuzestress en het zorgt er voor dat je als aanbestede partij het overzicht kwijtraakt. De kans dat je na het aanbestedingsproces geconfronteerd wordt met een rechtszaak omdat je ergens een verkeerde keuze hebt gemaakt is vrij groot. Dat dus! Allemaal energie die niets met de inhoudelijke werkzaamheden te maken heeft.

Stop er gewoon mee!

Bij aanbestedingen is het zo dat de meeste mensen het gewoonweg niet vaak genoeg doen om het allemaal te kunnen overzien. Met veel keuze mogelijkheden is er veel mogelijk en dat is verwarrend. Eigenlijk moet aanbesteden zo simpel mogelijk worden gemaakt. Dus wat zou er gebeuren als we er gewoon mee stoppen? Dan wordt het net zoiets als thuis, wanneer je twee aannemers belt om een verbouwing door te spreken. Je maakt dan ook geen contractdocument maar je maakt je keuze op basis van ervaring en vertrouwen. Het meer en deel van gemeenlijke werkzaamheden zijn jaarlijks terugkerende asfaltvervangingen en rioolvernieuwingen die makkelijk door lokale aannemers kunnen worden uitgevoerd.

Aanbesteden blijft noodzakelijk

Volledig aanbestedingsloos kan het nooit worden en dat is ook niet verstandig. Je hebt altijd een mate van onderlinge concurrentie nodig. Het zorgt voor een goede prijsvorming en je blijft als opdrachtgever prijsbewust. Maar stel nu dat je één keer in de vier jaar een hele grote ingewikkelde aanbesteding gaat organiseren? Daar stop je alle toeters en bellen en eisen in die er op dat moment zijn. Bij dit ingewikkelde en tijdrovende proces laat je je bijstaan door gespecialiseerde partijen en juristen. De uitkomst is niet één aannemer maar drie tot vijf aannemers die de komende vier jaar als ‘huisaannemer’ aan de slag gaan. In het begin van het jaar ga je met elkaar om de tafel. Je bespreekt dan het uitvoeringsprogramma en verdeelt de werkzaamheden. Aannemers dienen een open begroting in. Twijfel je aan de prijs dan vraag je om een second opinion.

Dat dus! Alleen het idee al, vier jaar lang geen aanbestedingen, alleen maar werken aan een gezamenlijke focus om de werkzaamheden zo efficiënt en zo goed mogelijk uit te voeren.

Meer lezen? Kijk ook even op www.lbbrhzn.nl.

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten