Hoe verziek je een (infra)relatie!

Aannemers en ambtenaren hebben geen vlekkeloze reputatie. Deze bekende vooroordelen kennen we allemaal. Het is een geliefd onderwerp tijdens verjaardagen en borrels. Zeker, er worden altijd fouten gemaakt maar ze vormen ook een goede bron van inspiratie om het uiteindelijk steeds beter te gaan doen. Ik hou wel van wat omgekeerde psychologie…dus ik vraag me dan af: “Op welke manieren zou je een relatie tussen aannemers en ambtenaren volledig kunnen verzieken?”

Daarom vijf tips om ‘inspiratie’ op te doen om de relatie volledig te verzieken.

1: Besteed aan in de bouwvak met een te krappe planning

Gemeentelijke budgetten voor wegonderhoud moeten vaak voor het einde van het jaar allemaal besteed zijn. Neem daarom ruim de tijd om voor de bouwvak alle werkzaamheden voor te bereiden. Besteed de werkzaamheden vervolgens openbaar aan in de bouwvak. Je weet dan zeker dat er de nodige mensen niet op vakantie kunnen. Om het af te maken, wacht tot op het laatste moment om alsnog een dik pakket aan nota van inlichtingen te versturen. Benadruk vooral dat de werkzaamheden toch echt voor het einde van het jaar volledig afgerond moeten zijn!

2: Maak alleen globale afspraken

Maak zelf even een globaal schetsje en geef aan waar je ongeveer welke werkzaamheden wilt laten uitvoeren. Gebruik hierbij opmerkingen als: “ensemble van kleuren die moeten combineren” en “in harmonie met de omgeving”. Ga vervolgens tijdens de uitvoering op vakantie. Kom dan enkele dagen voor de oplevering op het werk om je teleurstelling te laten blijken. “Ja, dit is dus niet wat ik in gedachten had”.

3: Onderhandel

Laat vijf aannemers een uitgebreide kostenberekening maken. Pak dan de laagste twee inschrijvende aannemers en speel die tegen elkaar uit. Je weet dan zeker dat de aannemer met de uiteindelijk laagste prijs via meerwerk er alles aan zal doen om toch nog iets van winst te maken.

4: Ga in zee met een aannemer die ‘mevrouwtje’ of ‘meneertje’ zegt.

Als je het geluk heb een dergelijke aannemer te treffen dan is succes verzekerd!

5: Stuur consequent alle klachten vanuit de omgeving (ongelezen) door naar de aannemer.

Ja, de aannemer voert de werkzaamheden uit dus hij kan het beste de vragen en klachten van de buurt afhandelen. Dit werkt het beste als je vooruitlopend op de werkzaamheden zo min mogelijk met de buurt hebt gecommuniceerd.

Er zijn vast veel meer manieren om de relatie volkomen te ‘verzieken’. Welke negatieve voorbeelden kun jij nog meer bedenken die een bijdrage kunnen leveren om juist wel van elkaar te leren? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten