Weg met de folies! Ik ben namelijk aan het plastic-minderen.

Om bijna alles wat je koopt, zit een plastic verpakking. Vaak van die “bij-elkaar-houd-folies” waar je eigenlijk niets aan hebt. Zodra het product op het werk staat en de verpakking is geopend gooien we de verpakking schaamteloos in de prullenbak. Gek toch? Plastic verpakkingen zijn schadelijk voor het milieu waarom verpakken we dan toch bijna alles automatisch in plastic? Zouden we ook kunnen “plastic-minderen”?

Alles is verpakt in plastic

Voor een groot project dat ik begeleid heb ik via een aanbesteding 2 miljoen stenen ingekocht. Aangezien we nog wat vragen hadden zijn we even op de fabriek langs geweest. Ter plekke gelijk even gekeken hoe de stenen erbij staan. Ik mag wel zeggen, een indrukwekkende hoeveelheid opgestapelde stenen. “Zijn dit ze allemaal? Wat veel….!” Blijken dit slechts 250.000 stenen te zijn. Deze partij blijkt al verkocht te zijn dus onze partij zal nog geproduceerd moeten worden. Gelukkig heb ik ze niet allemaal tegelijk nodig en hebben ze tot 2022 de tijd om alle stenen te fabriceren.

Op de terugweg lopen we langs een aantal pakketten die allemaal in plastic verpakt zitten. Nieuwsgierig als altijd, stel ik de vraag of ik de stenen ook zonder deze plasticfolie kan krijgen. In een huiveringwekkende gedachte zie ik al duizenden pakketjes aan stenen staan in al dat nutteloze plastic. Brrr…  Dat moet toch anders kunnen? Helaas is het plastic minder nutteloos dan ik in eerste instantie dacht. Het plastic zit er om heen om er voor te zorgen dat de stenen in hun verband blijven liggen. Door de manier waarop ze zijn gepaketteerd is het mogelijk om de stenen machinaal aan te brengen. Dus zonder het plastic valt het pakket eerder uit elkaar.

Ik probeerde nog te vragen of het in plaats van deze krimpfolie, bijvoorbeeld in een wikkelfolie kan worden verpakt dat gemaakt is uit zetmeel. Ik heb geen idee of het bestaat maar als er vuilniszakken van gemaakt kunnen worden dan is er vast ook een andere toepassing te bedenken. Helaas is wikkelen erg lastig en hebben ze dat een paar jaar gelden al geprobeerd. Het blijkt lastig te zijn omdat je door het wikkelen de pakketten teveel beweegt en je hierdoor te makkelijk de pakketten uit hun verband drukt.

Opzoek naar een alternatief

Het kan wel zonder plastic geleverd worden maar dan niet als machinaal te leggen pakketten. De stenen zul je dan moeten aanbrengen met de hand (dat mag niet meer) of met een Tiger-stone. Op zich is een Tiger-stone beter dan traditioneel met de hand aanbrengen maar nog altijd is er fysieke arbeid nodig om de stenen op de juiste manier in de machine te leggen.

Ik snap dat dat het lastig is om als leverancier te plastic-minderen maar wat ik niet snap is dat er niet actiever gezocht wordt naar alternatieven. Het ligt zeker niet alleen aan deze leverancier want alle stenen leveranciers werken op deze manier. Waarom zijn er geen opdrachtgevers die in hun aanbesteding gewoon vragen om ze zonder dat plastic te leveren?

Vraag het uit bij een aanbesteding

Maar het moet ook niet zo zijn dat ik, als opdrachtgever iets moet gaan bedenken om van het plastic af te komen. Die uitdaging wil ik graag aan de markt over laten. Wat ik wel kan doen is bij een volgende aanbesteding de markt uitdagen om het verpakkingsproces verder te verduurzamen. Slimmer na te denken hoe het anders kan. Misschien is het in eerste instantie niet eens zoveel goedkoper maar wel beter voor iedereen én met minder plastic. Misschien zijn er wel (plastic?) mallen te bedenken die kunnen worden hergebruikt. Ik ben nu te laat om in deze aanbesteding dingen aan te passen maar ik roep graag iedereen op die de komende tijd grote partijen stenen gaat kopen om te vragen om te plastic-minderen! Maar mocht er nu al iemand zijn die een goed idee heeft om mij en mijn leverancier te helpen bij het plastic-minderen….suggesties zijn welkom.

© www.lbbrhzn.nl

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten