Asfalt is net ijs, er zijn wel meer dan 130 smaken. Why!?

Stel je wil een ambachtelijk ijsje. Je staat in z’n ijssalon met een vitrine zo lang als de winkel diep is. Zoveel verschillende smaken waar je bijna niet uit kunt kiezen. Lastig is dat, he! Maar je moet toch een keuze maken. Al is het maar omdat er nog meer klanten in de winkel staan te wachten en je ziet dat de persoon achter de toonbank je een beetje ongeduldig aan staat te kijken, wachtend totdat je een keuze hebt gemaakt. Welke kies je dan? Ik val dan altijd terug op mijn oude vertrouwde smaken. Stracciatella, Hazelnoot of soms ook After Eight. Soms weet ik op z’n moment niet eens of ze die smaken wel in het assortiment zitten!

Maar stel nu even dat deze bekendste en beste ijssalon van de stad geen 130 smaken heeft maar slechts vijf. Je kunt wel op je kop gaan staan maar hij heeft gewoon alleen die vijf smaken. Garantie geeft hij ook. Hij levert gegarandeerd het allerbeste ijs van de stad. Niet lekker? Krijg je een nieuw bolletje. Ik weet hierdoor, dat wanneer ik daar een ijsje ga kopen ik een super service krijg en ik het beste en lekkerste ijsje ooit krijg. Ik begrijp dat hij zelfs meer vestigingen heeft in andere steden en dat hij daar andere smaken verkoopt. Ook die zaken lopen als een trein.

Asfalt lijkt wel een beetje op ijs. Je heb daarvan ook 130 verschillende smaken, sorry… samenstellingen. Iedere aannemer bedenkt wel een eigen variant. Er zijn zelfs overheden die eigen mengsels bedenken en in contracten voorschrijven. Gewoon omdat ze denken het zelf beter te kunnen. Er zijn nu zoveel verschillende mengsels asfalt dat je een door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Maar asfalt is een ingewikkeld product dat niet zomaar overal kan worden neergelegd. Niet iedere plek in Nederland is hetzelfde, iedere regio heeft zo zijn eigen grondslag. Op een zandgrond leg je ander asfalt als op een veen- of kleigrond. Je weet dus op basis van ervaring en onderzoek wat het beste asfaltmengsel is voor jouw weg in jouw regio. Iedere asfaltmolen weet ook voor zijn directe afzetgebied wat de beste mengsels zijn. Maar ondanks alle kennis die er aanwezig is bij opdrachtgevers en aannemers worden er nog steeds nieuwe mengsels bedacht en uitgetest. Zijn de oude vertrouwde mengsels niet goed meer? Je weet hiervan precies hoe ze zich houden onder verschillende condities. Het is alleen een kwestie om ze steeds maar te verbeteren zonder gelijk met nieuwe mengsel aan te komen zetten.

Ik zou wel eens willen dat een asfaltmolen maar vijf ‘smaken’ verkocht. Gewoon omdat ik dan weet dat hij de beste ‘smaken’ verkoopt die geschikt zijn voor de wegen waar ik het voor nodig heb. Wil ik een ander mengsel? Geen probleem maar dan moet ik het elders halen. Je mist dan wel zijn jaren lange ervaring, zijn service en misschien wel zijn terugnamen garantie mocht je toch niet tevreden zijn.

Asfalt is net als een ijsje, het moet gewoon goed zijn en je wil het kopen van een vakman. Met een goed advies erbij van de beste asfaltmaker van de regio. Hij geloofd zo in zijn eigen product, dat als het asfalt versleten is en moet worden vervangen dat hij het weer terug wil nemen. Asfalt leveren als een service! De meest circulaire manier van asfalt produceren en leveren.

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten