Van het gas af? Koop een gas besparende douchekop!

Net nieuw op de markt: “Gasbesparende douchekoppen”. Oké, ik maak een grapje, maar het is wel iets om over na te denken. Wat op het eerste gezicht een vreemde combinatie lijkt, is misschien wel logischer dan je denkt. Een douchekop heeft alles te maken met van het gas af gaan. In de eerste plaats alleen al omdat het je bewust maakt dat je op deze simpele manier veel kunt besparen. Maar vooral omdat als er minder warm water uit je douchekop komt er ook minder water hoeft te worden opgewarmd.

Na even gegoogeld te hebben is dit is hem geworden! Mijn geheime wapen om de strijd aan te gaan om het gasverbruik in mijn gezin drastisch te gaan verlagen! Een GROHE die wel 60% water zou moeten kunnen besparen. Ik heb hem gekocht bij Bol.com voor slechts 28 euro, uiteraard gratis thuis bezorgd.

Mijn nieuwe douchekop!
Het aantal personen in een huishouden en het gemiddelde waterverbruik per jaar.

Terugverdientijd

Maar hoeveel scheelt dat dan? En wanneer heb ik dan mijn investering van de douchekop terugverdiend? Omdat ik mijn waterverbruik weet kan ik uitrekenen hoeveel gas ik kan besparen. Het waterverbruik is uiteraard afhankelijk van het aantal personen dat in huis woont. We zijn thuis met ons vieren waarvan twee puberende kinderen. Trust me…. die douchen LANG! Het Nibud geeft aan dat 1/3 van het water op gaat aan douchen en baden. De rest aan wassen, toilet en koken. Ik heb even mijn waterrekening van vorig jaar opgezocht en ik constateer dat ik blijkbaar met ZES-personen in huis woon! Mijn waterverbruik is maar liefst 197 m³! Dit kost me jaarlijks, op basis van de Vitens kostprijs per m³: 238 euro aan water. Als we de gegevens van het Nibud aanhouden dan zou 1/3 deel van het watergebruik op gaan aan douche en baden. In mijn situatie rond ik het iets naar boven af op 70 m³. Dit is een bedrag van 85 euro per jaar. Dus als ik 60% kan besparen dan zou ik dus jaarlijks op mijn waterverbruik 51 euro kunnen besparen. Een besparing dus van 42.000 liter water!

Gasverbruik

Maar omdat er ook minder warm water nodig is gaat het zeker ook in een gas schelen. Voor het douchen is het nodig dat het water een temperatuur van ca. 40 graden Celsius bereikt. Het opwarmen van 1000 liter kost ca. 4 m³ aan gas. In mijn geval zal ik dus 168 m³ gas nodig hebben. Dus, ik heb even mijn gasrekening opgezocht en ik zie dat ik vorig jaar in totaal 1873 m³ gas verstookt heb tegen een bedrag van 1507 euro (prijspeil juli 2019!). Een snelle rekensom leert dat ik dus met een waterbesparende douchekop 208 euro aan gas kan besparen! Dus wat nu waterbesparend…., die douchekop is eigenlijk veel beter in het besparen van gas. Dus eigenlijk zou het een gas besparende douchekop moeten heten!

In mijn gezin levert deze douchekop dus een totale besparing op van 208+51=259 euro per jaar! Die douchekop heb ik in 6 weken terug verdiend. Not bad at all, want ik heb dan nog niet eens rekening gehouden met de extra gasprijs verhoging van 10 cent die er aan zit te komen! (update augustus 2022: inmiddels is de gasprijs gestegen van 80 cent naar bijna 3 euro per m³. Hiermee wordt het besparingsbedrag dus ruim 800 euro!!)

(PS: ik word niet gesponsord door Grohe! Koop gerust een ander merk)

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten