Waarom je makkelijker een auto koopt dan een warmtepomp.

Ok, de titel is een beetje vreemd want wat heeft het kopen van een auto met een warmtepomp te maken? Meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Als je het over het kopen van een auto hebt dan heeft iedereen wel een aantal favoriete merken in gedachten. Wanneer je hem gaat aanschaffen dan ga je naar een garage waar ze dat merk auto verkopen. Je gaat dus niet voor een tesla of een Zoë naar de Mercedesdealer. Maar naar welke “autodealer” ga je als je een warmtepomp wilt kopen? Kun je die dan gewoon kopen bij je eigen installateur om de hoek?

Waar koop je een warmtepomp?

Ik heb even gegoogled en dan kom ik niet uit bij mijn leverancier om de hoek. Want daar heb ik mijn cv-ketel gekocht en hij heeft hem ook al jaren in onderhoud. Ik zie een lange lijst met wel 366.000 hits. Met veel voor mij onbekende merken, landelijk werkende partijen en vage webwinkels. Conclusie: “brain freeze” veel verwarring en geen idee waar je terecht kunt. Toch maar je vertrouwde installateur bellen dus? Kans is vrij groot dat ze je daar ook niet het advies kunnen geven waar je naar op zoek bent. Het is zeer aannemelijk dat ze je niet eens een offerte willen of kunnen sturen! Dus daar vragen om een nieuwe warmtepomp is net zo iets als aan de dichtstbijzijnde garage vragen om een auto! Je moet dus wel weten wat voor een auto met bijbehorende specificaties je wilt hebben. Anders krijg je iets waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Met alle teleurstellingen van dien. Zie bijvoorbeeld deze uitzending van Kassa.

Ik wacht liever nog even…

Als je thuis wilt verduurzamen dan moet je weten waar je het over hebt. Dat geldt dus voor warmtepompen maar ook voor zonnepanelen of iets schijnbaar simpels als isolatie. Je koopt toch ook niet zomaar een “auto” zonder nagedacht te hebben over de specificaties? Maar op internet is over verduurzaming zoveel informatie te vinden dat je door dit bos de bomen niet meer kunt zien. De praktijk laat zien dat mensen door de complexiteit de beslissing om te beginnen met het verduurzamen van hun huis liever uitstellen. “Het is al ingewikkeld genoeg. Misschien later, als de overheid meer duidelijkheid heeft gegeven”. Maar dit is wel een belangrijk achterliggend probleem. Wanneer stap je dan wel in? Hoelang wil je dan wachten en waar wachten we eigenlijk op?

Waar wachten we op?

Wachten op een overheid die aangeeft welke stappen we moeten gaan maken? Dat is de verantwoordelijkheid buiten je eigen invloedssfeer leggen. Het is ook voor een overheid niet te doen want ieder huis is namelijk anders en het is ook enorm afhankelijk van de gezinssituatie. Puberende kinderen, zoals in mijn geval vragen om een andere warmte invulling dan bij mijn buren. Die zijn al gepensioneerd en die kinderen zijn het huis al uit. De rol van de overheid zal hooguit bestaan uit het leveren van randvoorwaarden in de vorm van beleid en het ter beschikking stellen van subsidies. Jij, als bewoner zal het toch echt allemaal zelf moeten uitzoeken. Maar hoe krijgen we jou dan WEL zover dat je de juiste stappen neemt om te beginnen met de verduurzaming van je huis?

Rol van de overheid

Wat we nu zien is dat leveranciers van bijvoorbeeld warmtepompen over elkaar heen buitelen om hun product onder de aandacht te brengen van de consument. Het is maar de vraag of je zo, iemand zover te krijgt dat hij in staat is om tot een aankoop over te gaan. Er zal goede en onafhankelijke informatie beschikbaar moeten komen. Dat is een rol die de overheid op zich kan nemen. Mensen moeten alle opties rustig op een rijtje kunnen zetten. Waarbij rekening gehouden kan worden met het type huis en de mate van isolatie.

Eigenlijk is het net zoals het kopen van een auto! Dan weet je ook wat je wilt. Bijvoorbeeld een sportieve 4×4 of dat je iets zoekt voor het grotere gezin, of toch liever elektrisch. Maar als het gaat om het kiezen van de warmwatervoorziening dan heb je die inhoudelijke kennis ook nodig. Het is dus niet verwonderlijk dat mensen de beslissing om iets te doen nog even voor zich uitschuiven. Maar als het huizenbezitters niet lukt om die kennis als nog te vergaren dan zal er waarschijnlijk nooit iets ondernomen worden. Iedereen zal toch zelf deze keuze moeten gaan maken.

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten