Gezocht: creatief destructieve projecten!

Innovatie en verandering zijn de sleutelwoorden voor een florerende economie. Een mooi voorbeeld hiervan is de opkomst van thuiswerken als gevolg van de coronacrisis. Het ziet er zelfs naar uit dat thuiswerken een blijvertje kan worden. Deze verandering biedt niet alleen nieuwe kansen, maar kan ook bijdragen aan de groei van circulaire projecten. Dit voortdurende proces van innovatieve verandering in de economie staat bekend als “creatieve destructie”. Het is vooral bekend geworden door de Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter (1883-1950), die technologische innovatie beschouwde als de enige echte bron van economische groei.

Creatieve destructie als bron van economische groei

Creatieve destructie is het proces waarbij nieuwe technieken oude technieken vervangen. Een voorbeeld hiervan is hoe de stoomboot de zeilboot heeft vervangen, of hoe de digitalisering van muziekdragers heeft geleid tot het einde van de cd. Verandering kan eng zijn, maar het biedt ook nieuwe uitdagingen, kansen en groei. Mijn doel is om circulaire projecten te laten groeien. Om onze circulaire en klimaatdoelstellingen te behalen, moeten we veranderingen omarmen. We hebben de neiging om te wachten op nieuwe innovaties die al onze “problemen” gaan oplossen, maar dat is geen oplossing. Het is tijd voor actie en daarvoor is lef en doorzettingsvermogen nodig.

 

Overheid moet voortouw nemen voor milieu- en klimaatkwesties

Als we willen veranderen, moet de overheid het voortouw nemen. In de afgelopen jaren hebben we de verantwoordelijkheid bij marktpartijen gelegd, maar dat heeft niet gewerkt. Milieukwesties zouden niet onderhandelbaar moeten zijn en het is aan de politiek om hierover te beslissen. Nu is de overheid aan zet, maar dat vereist lef en doorzettingsvermogen. Het gevaar bestaat dat de overheid steeds nieuw beleid maakt zonder tot actie over te gaan, wat uiteindelijk neerkomt op tijdrekken door het formuleren van symbolische maatregelen.

 

Circulogic: van praten over circulariteit naar actie

Wij willen bij Circulogic niet langer energie steken in loze beloften of praten over circulariteit zonder actie te ondernemen. Ik wil graag het licht aan doen en laten zien dat dingen ook anders kunnen. Door innovatieve projecten op te starten, zetten we dingen in beweging en wordt iedereen weer enthousiast. Het blijkt keer op keer dat het mogelijk is om verandering teweeg te brengen. We hebben tal van verschillende projecten gedaan, zoals het maken van nieuwe betontegels van oud betongranulaat, het refurbishen van zoutstrooiers om 80% CO2 te reduceren, of het maken van een materialenpaspoort door bestaande technieken en innovaties aan elkaar te knopen. Er is zoveel meer mogelijk dan we denken. Het is tijd om op te schalen!

 

Daarom doe ik een oproep: als je net als wij met “creatief destructieve” circulaire projecten aan de slag wilt gaan, neem contact met ons op! We houden van aanpakken dus in no-time heb jij je eigen creatieve destructieve project in de stijgers staan. Het wordt tijd to think BIG!

 

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten