Gezocht: creatief destructieve projecten!

In de economie vernieuwen we voortdurend. Neem alleen al de vernieuwing waarbij we als samenleving tot het (corona) inzicht komen dat thuis werken wel eens een blijvertje kan gaan worden. Misschien heb je binnenkort wel geen werkplek meer op kantoor :). Misschien helpt het ons zelfs om circulaire projecten een boost te geven. Deze constante innovatieve verandering in de economie heeft een naam: creatieve destructie. Vooral bekend geworden door een bekende Oostenrijkse econoom, Joseph Schumpeter (1883-1950). Hij hield technische innovatie voor de enige werkelijke bron van economische groei.

Creatieve destructie: is een proces van voortdurende innovatie, waarbij succesvolle toepassingen van nieuwe technieken de oude vernietigen. Als voorbeeld: Hoe de opkomst van de stoomboot de zeilboot deed vergeten of de digitalisering van de muziek dragers.

Veranderen is eng

Veel mensen vinden veranderingen eng. ‘Ja, ik ook’. Maar bij mij gaat het wel altijd kriebelen en borrelen als het innovatief gaat worden. Het geeft nieuwe uitdagingen, kansen en vooral groei. Mijn doelstelling is om circulaire projecten en energietransitie te laten groeien. Willen we onze circulaire en klimaatdoelstellingen halen dan zullen we veranderingen moeten leren omarmen. Een valkuil is echter dat we de neiging hebben steeds te blijven wachten op die gewenste toekomstige vernieuwende innovaties die al onze “problemen” gaan oplossen. Die komen te laat, en zijn bovendien vaak maar de helft van de oplossing.’ Het is tijd voor actie! En daar is lef en doorzettingsvermogen voor nodig.

Het schiet niet op

Willen we veranderen dan is de overheid de partij die dat moet gaan organiseren. De afgelopen jaren hebben we die rol bij marktpartijen gelegd. Helaas is dat niet van de grond gekomen. Maar goed, we roepen ook al vanaf 1970 (club van Rome) dat als het zo door blijft gaan het milieutechnisch niet goed gaat komen. Maar door alle tegenstrijdige belangen schiet het niet op. Hoe dat komt? Het bedrijfsleven wil mee kunnen beslissen rondom nieuw beleid. Milieuvraagstukken zouden niet onderhandelbaar moeten zijn. Het is een politieke kwestie, waar de Tweede Kamer het laatste woord in hoort te hebben. Nu is de overheid aan zet, echter dat vraagt (wederom) om lef en doorzettingsvermogen. Het gevaar bestaat alleen dat de overheid steeds maar weer nieuw beleid gaat maken en niet tot actie over gaat. Waarbij het uiteindelijk neer komt op tijdrekken door het formuleren van symbolische maatregelen.

man standing surrounded with smoke
Photo by Wendy Wei on Pexels.com

Ik stop mijn energie niet meer in rituele maatregelen, loze beloftes, of praten over circulariteit zonder dat er ook echte actie wordt ondernomen. Ik wil graag die “lamp aan doen in het donker”. Je weet weet wel, dat moment waarbij je het licht aan doet en je allerlei beestjes, die het daglicht niet kunnen verdragen, alle kanten op ziet schieten. We moeten laten zien dat dingen ook anders kunnen.

Aan de slag

In de afgelopen jaren, en nog steeds start ik nieuwe innovatieve projecten op. Ik probeer hiermee te laten zien dat het niet eng is. Je zeker wel een weerwoord hebt om wat te doen aan traagheid en besluiteloosheid rondom veranderingen in gang zetten. Het blijkt keer op keer dat door innovatieve projecten op te starten je echt dingen in beweging zet. Iedereen wordt weer enthousiast en men ervaart zelf dat het leuk is om met veranderingen aan de slag te gaan. Ik heb dat in tal van verschillende projecten gedaan. Van oud betongranulaat nieuwe betontegels laten maken. Zoutstrooiers laten refurbishen waarbij 80% co2 valt te reduceren. Of een materialenpaspoort maken door reeds bestaande technieken en innovaties aan elkaar te knopen. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Ieder project is op zich creatief destructief maar niet groot genoeg om die verandering teweeg te gaan brengen. Het is tijd dat we gaan opschalen!

Oproep

Dus vandaar mijn oproep. Ik kom graag met je in contact als je net als ik, met “creatief destructieve” circulaire projecten aan de slag bent of wilt gaan. Werk je bij de overheid en heb je misschien een project waar je hulp bij nodig hebt. Of wil je met mij samenwerken? Alles kan! Ik hou van aanpakken dus in no-time heb jij je eigen creatieve destructieve project in de stijgers staan. Het wordt tijd to think BIG!

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten