Circulaire vervolgstappen zetten

Iedere stad wil in 2050 een circulaire stad zijn. Een stad waar ze waardevolle materialen en grondstoffen hergebruiken en geen afval produceren. De productie van nieuwe materialen en goederen zorgt ervoor dat grondstoffen opraken en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot. In een circulaire stad zorgt u ervoor dat grondstoffen en materialen worden hergebruikt en niet verloren gaan. Doordat u volop inzet op hergebruik, zorgt dit ook voor meer lokale werkgelegenheid in de reparatie en verwerkingssector. Daarnaast zorgt deze verandering in consumptie en productie voor een verbetering van arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden en helpen we zo de levensstandaard van mensen te verhogen, zowel binnen de stadsgrenzen als daarbuiten.

Mooi, he… Als het goed is hebt u al zo’n plan! De praktijk leert dat deze plannen voorlopig nog wel in de kast blijven liggen. Het Plan Bureau Leefomgeving (PBL) heeft in 2021 een rapport uitgebracht waarin ze aangeven dat de afgelopen tien jaar de circulaire ontwikkeling is blijven stilstaan! Het onderzoek uit 2021 laat onder andere zien dat voor Nederland de grondstoffenefficiëntie weliswaar is toegenomen, maar dat de absolute hoeveelheid grondstoffen nauwelijks daalt. Met andere woorden, we praten veel over de circulaire-economie, maar we weten hier nog onvoldoende acties aan te verbinden. 

Wij weten hoe de vertaling van beleid naar praktijk moet worden vormgegeven. Dat is ons werk! Laat je verrassen door ons voorstel.

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten