Van lineair naar circulair: zeven tips voor gemeenten om duurzame processen te introduceren.

In Nederland hebben we afgesproken dat we over 9 jaar 50% circulair zullen zijn en in 2050 moet dit 100% zijn. Er is berekend dat we momenteel in Nederland op 24,5% zitten. Wereldwijd zijn we op 8,6% (terzijde: 2 jaar geleden was dit 9,1%). Dus eigenlijk staan we stil! Urgentie is daarom nodig, de klok tikt mensen! Hierbij mijn ervaring in zeven tips op het gebied van circulair werken binnen lokale overheden. Met deze tips kun je zelf aan de slag gaan om het verschil te maken dat we nodig hebben.

1: Vakmanschap

Het introduceren van circulariteit binnen een lokale overheid is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn veel problemen die ook aangepakt moeten worden. Denk aan klimaatadaptatie, energietransitie en dan ook nog circulariteit. Het is allemaal bovenop elkaar gestapeld. Alles komt tegelijkertijd en alles is het belangrijkste ter wereld. Maar je kunt niet gelijke aandacht besteden aan alle onderwerpen tegelijkertijd. Als medewerker van een gemeente kan het voelen alsof er een golf op je afkomt. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik er voor blijf? Dit vereist slimme organisatie, het overwegen van politieke winden en het lobbyen van brancheorganisaties. Dus vakmanschap is nodig!

2: Overheid als launching customer

We moeten onze organisatie en activiteiten veranderen. Iedereen is voor verandering, maar niemand wil veranderen. Daarnaast is er niemand om je te begeleiden. Er is geen handleiding en er zijn slechts een beperkt aantal goede voorbeelden. Je voelt je alsof je er alleen voor staat. Misschien ben je dat ook… Maar het is de rol van de overheid om hierin het voortouw te nemen. Wij zijn de launching customer. We hebben het (belastinggeld) geld en we geven de opdrachten aan marktpartijen. We kunnen risico’s dragen omdat we niet failliet kunnen gaan… Als wij het niet doen, gaat het niet gebeuren!

3: Falen is data

Als circulariteit projectmanager is het soms echt pionieren. Het voelt vaak alsof je tegen de stroom in zwemt. Je moet ook op de “beren op de weg” letten. Pionieren is ook accepteren dat je soms kunt falen. Innovatie stimuleren is alleen mogelijk door veel en snel te falen. Wat er gebeurt, gebeurt en mag niet als falen worden gezien, maar als data! Zie falen als nieuwe informatie waar je van kunt leren. De enige dreiging die nog bestaat, is dat je te langzaam faalt, waardoor je te langzaam leert.

4: Onze wereld is complex, leer ermee te leven

Alles is met alles verbonden. Onze wereld is complex geworden. Het is iets waar we mee moeten leren leven. Dit vereist slimme technieken en vaardigheden om je weg te vinden.

5: Maak je eigen “tinder” marktplaats

Vraag en aanbod moeten met elkaar verbonden zijn. Vooral als we meer circulair willen worden binnen onze openbare ruimte. Maar hier zijn geen goede afspraken over. Als je circulair wilt werken, heb je gegevens nodig van je openbare ruimte. Je moet weten wat de kwaliteit en hoeveelheden zijn van de materialen die je hebt. Maar je hebt ook een marktplaats nodig waar je nieuwe toepassingen voor je materialen kunt vinden. Een “tinder” voor materialen waar je zelf de juiste match zoekt. Een traditioneel hulpmiddel op de marktplaats is net als vissen, je moet gewoon hopen dat er iets langskomt. Dat werkt niet in deze snelle samenleving. Dus hoe koppel je gegevens aan een matching site? Ik denk dat ik de oplossing heb gevonden!

6: Gebruik Service Design!

Circulariteit is geen technisch probleem, maar een mensenprobleem! En daarom een organisatorisch probleem. Technisch gezien is alles al uitgezocht. Maar hoe maak je het betaalbaar en beheersbaar binnen bestaande organisaties en processen? Hoe vind je je weg in deze jungle van bureaucratie? Alle belangen ontwarren en ruimte vinden in het project om circulaire kansen in te passen. Maak gebruik van Service Design als methode. Dit helpt, geloof me!

7: Vraag een subsidie aan

Om aan een project te werken, heb je geld nodig. Er is vaak geen intern geld en je wilt niet in een eindeloze discussie belanden en mensen overtuigen dat jouw idee het beste idee is… Dus vraag een subsidie aan, krijg daar het geld dat je nodig hebt. Voer het project uit zoals gepland.

Okay, nu weet je alles wat je moet weten om zelf aan de slag te gaan. Dus waar wacht je nog op? Begin meteen!

Hulp nodig? Neem contact met ons op.

Sander (… altijd bezig om de wereld te redden)

 

Heb je een uitdaging? Laat het ons weten